2012. december 11., kedd

Az új szocpolra építhetnek 2013-tól

Szakértői várakozások szerint 2014-től az ingatlanfejlesztések is elkezdhetnek idomulni a szocpol kritériumaihoz, így energiatakarékosabb és nagyobb alapterületű lakások jelenhetnek meg az újingatlan-kínálatban.
Óvatosan optimista várakozások övezik az új lakások vásárlásának ösztönzésére bevezetett új szociálpolitikai támogatást, közismertebb nevén a szocpolt. A kedvezményt a kormány várakozásai szerint mintegy 4-5 ezer család vehet majd igénybe 2012-ben, összesen mintegy 5,2 milliárd forint értékben. A 2012. január elsejével bevezetett, vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás kritériumai eltérnek a korábbi szocpolétól, a legfontosabb újdonság, hogy a régebben bevett előírt szobaszám helyett most négyzetméter alapon határozzák meg a gyerekszám mellett a támogatás mértékét. A szociálpolitikai támogatást legalább 60, de legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új, 2010. január elseje után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező, „B” vagy annál jobb energetikai minősítésű lakás vásárlására lehet fordítani. A támogatási összeg magasabb jobb energetikai minősítésű lakás vásárlása esetén. A szocpol előírásai szerint a lakás vételára áfa és telekár nélkül négyzetméterenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, azaz bruttó 381 ezer forint, alacsony energiafogyasztású épületnél 350 ezer forint, bruttó 445 ezer forint.
Aszociálpolitikai támogatás
Az új szocpolra építhetnek a lakásfejlesztések „Mindezt összevetve a KSH legfrissebb adataival, amelyek szerint Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 345 ezer forint volt 2011 I-III. negyedévben, míg a megyeszékhelyeken ez a szám bruttó 227 ezer forint volt, el lehet mondani, hogy az új kritériumok csak mérsékelten szűkítik a támogatással elérhető ingatlanok körét” – mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. A fővárosban az értékhatár csak bizonyos kerületekben, illetve a felső közép, felső szegmensbe tartozó lakások esetében korlátozhatja a szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok körét. Vidéken az új kritériumok alapvetően nem korlátozzák az ingatlanok körét, és itt a támogatás mértéke arányaiban is magasabb a teljes lakásár százalékában mérve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése