2012. január 20., péntek

Munkaviszony kell a szocpolhoz !

A kormány új otthonteremtési programjának részeként újra igényelhető az egyszeri vissza nem térítendő lakásépítési, -vásárlási támogatás. A Nemzetgazdasági Minisztérium új kereteket szabott, hogy kizárja a visszaélések lehetőségeit a szocpol-rendszerből. Csak gazdaságosan fenntartható, komfortos lakások építését kívánja támogatni, méghozzá úgy, hogy közben a gyermekvállalást és a munkavállalást is ösztönözze. Ez a szocpol csak új lakás építéséhez vagy vásárlásához igényelhető.

Az első gyermek után: 900 ezer forint, a második gyermek után 1 millió 500 ezer forint ( a két gyermekre együtt 2 millió 400 ezer forint), a harmadik gyermek után 1 millió 400 ezer (a három gyermekre együtt 3 millió 800 ezer forint), a negyedik gyermek után 800 ezer forint ( a négy gyermekre együtt 4 millió 600 ezer forint).

A lakásépítési illetve -vásárlási kedvezmény feltétele a munkaviszony. Minimálisan az egyik szülőnek legalább féléve bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie. Az új szocpolt nem csak házaspárok vehetik igénybe, mint a régit, hanem egyedülállók és élettársi közösségben élők is.

Mit jelent az új szocpolhoz szükséges "méltányolható" lakásigény?

A jogszabály méltányolható kategóriái: 1-2 személyre 1-3 szoba, 3 személyre 1,5 -3,5 szoba, 4 személyre 2-4 lakószoba.

Van-e költsége a szocpol felvételének 2013-tól?

Abban az esetben, ha a támogatott személy nem vesz fel lakáscélú kölcsönt a támogatást folyósító hitelintézettől. A szocpolra való jogosultság elbírálásáért a támogatási összeg 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhetnek. Ez a díj nincs, ha a támogatott lakáscélú kölcsönt is vesz fel ugyanott. Az új szocpol magasabb életkort enged, mint a régi: korábban 35, most a 40 év alattiak minősülnek fiatalnak, akik igényelhetik ezt a támogatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése